Hoppa till innehållet
Tillbaka

Energiförbrukning: Spara energi hemma med 11 tips från Primagaz

Vad drar egentligen mest el i hemmet, och hur kan du spara energi? Idag är det allt viktigare att hålla ett öga på sin energiförbrukning. Att spara energi är särskilt viktigt, både för att sänka kostnader, men också för miljöns skull. Här kommer vi med 11 tips på hur du kan sänka din energiförbrukning, gasräkning och koldioxidutsläpp!

11 tips på hur du kan sänka din energiförbrukning

1. Skruva ner för värmen

Försök att hålla en konstant temperatur mellan 18 och 22 grader. Justera din luftkonditionering med en programmerbar termostat så att du inte slösar energi när hemmet står tomt över längre perioder. Att sänka din termostat med bara en grad, har inte någon stor inverkan på din värme, men resulterar i överraskande stora besparingar på din energiräkning. Du kan med fördel även ha lägre temperaturer i hallen, korridorer och sovrummet. Till exempel är den ideala temperaturen för en god sömn 16 grader.

2. Optimera din matlagning

En stor del av vårt energiförbruk går åt i köket. Se till att välja utrustning som inte drar allt för mycket energi. En elspis använder till exempel mycket mer energi än en gasspis, keramikhäll eller induktion. Du kan också välja en tryckkokare för långkok, då sparar du upp till 80% i tid och energi, och får maten på bordet snabbare. Använd alltid lock för att snabbare värma maten i grytan och se alltid till att bara värma den mängd vatten du faktiskt behöver. 

3. Isolera ditt hem

En av de bästa sakerna du kan göra för att spara energi är att isolera ditt hem ordentligt. Att ha ditt hem isolerat från både kyla på vintern och värmen på sommaren leder till betydande besparingar i slutet av månaden. Att isolera dörrar och fönster med väderskydd, använda tvåglasfönster, täcka golvet med mattor eller att isolera rör och varmvattentanken är några idéer för att optimera luftkonditioneringen i hemmet samtidigt som energiförbrukningen minimeras. Dubbelglas kan till exempel spara 50% mer energi i uppvärmnings kostnader. Prova även på vintern att stänga dörrar i ditt hem för att hålla mer på värmen och minska drag. 

4. Ta hand om din gaspanna

Panntekniken har förbättrats mycket de senaste åren, vilket leder till potentiell energi- och kostnadsbesparingar. Att serva din panna varje år är viktigt för att garantera säkerheten, effektiviteten och pålitligheten av din gaspanna. Varje gaspanna som är över tio år gammal är inte effektiv enligt moderna standarder. Om din panna är gammal kan du spara pengar på dina värmeräkningar varje år genom att installera en ny. 

Gas är inte bara en ren och säker energi, utan utmärker sig också för sin effektivitet. Verkningsgraden hos en gaspanna är större än 100% och kan generera energibesparingar på upp till 30% jämfört med en konventionell panna. Till de ekonomiska besparingarna kommer det faktum att utsläppen av kväveoxider från denna typ av pannor är betydligt lägre, därför anses det vara ett mer hållbart alternativ.

5. Håll koll på dina element

Värmeräkningen är skyhög i vintermånaderna och alla småtricks för att sänka dem är högt uppskattade bland de flesta. Se till att dina element alltid producerar värme på ett optimalt vis genom att tömma dem för luft i början av hösten. Detta hjälper det varma vattnet att flöda fritt genom radiatorn och skapar en jämn värme. Om ditt element för oljud eller är kallt på vissa ställen kan detta vara problemet. Beroende på ditt element finns det olika verktyg som hjälper dig med att lufta ut, se bara till att kolla trycket i ditt system efteråt och fyll eventuellt upp med mer vatten. 

6. Få koll på när och hur du använder dina gardiner bäst

Gardiner kan vara ett utomordentligt verktyg när det kommer till att spara energi. På vintern kan du dra för på kyliga dagar för extra isolering, eller öppna upp för att få in solens värmande strålar när det är möjligt. Inte nog med att det värmer ditt hem helt gratis, det gör också så att du inte behöver använda din belysning lika mycket i dagstimmarna. På sommaren kan du göra det motsatta, dra för persiennerna för att sänka temperaturen i ditt hem och öppna upp om kvällen för att välkomna in den friska kvällsluften. På så vis kan du energispara när det kommer till uppvärmning och nedkylning av ditt hem. 

7. Vädra

Det är väldigt viktigt för inomhusklimatet i ditt hem att vädra dagligen. Detta sänker nivån av dålig fukt i hemmet och förbättrar luftkvalitén. Dock kan det bli ett problem när det kommer till energiförbrukning relaterat till uppvärmning och nedkylning av hemmet. På vintern kan du spara energi genom att om vädra ut endast på morgonen, innan huset har börjat värmas upp. På så sätt undviker du att släppa ut all den värmen som ska genereras i de vakna timmarna i löpet av dagen från sol och element. På sommaren kan det vara en fördel att öppna fönster och ventiler för att vädra igenom och minska användningen av luftkonditionering och fläktar.

8. Utnyttja naturlig värme och kyla

Se till att använda all den värme och kyla som genereras naturligt och av andra aktiviteter runt dig. Om vintern kan du kyla matvaror utomhus beroende på utomhustemperaturen, kylvaror har det bäst mellan 4 och 8 C. När du har värmt vatten i en gryta, badkaret eller liknande, låt vattnet bli kallt innan du häller ut det, på så vis blir värmen återanvänd till att värma luften i ditt hem. På sommaren kan du med fördel torka kläder utomhus och undvika användningen av din torktumlare som drar mycket energi. 

9. Dra ut sladden

I våra hem är där många apparater, ljuskällor med mer som är inkopplade i väggen hela tiden. Detta betyder att även när du inte använder dem så dras el. Spara energi hemma genom att undvika att ha apparater som inte används inkopplade i vägguttag. På detta sättet sparar du energi och sliter mindre på dina apparater. Detta hjälper inte bara dig men kan i längden om bidra till ett mycket lägre energiförbruk i världen. 

10. Köp effektiva apparater

Se till att din diskmaskin, torktumlare och andra energi-hungriga maskiner har bra energimärkning. Energimärket går från A+++ till D, där A+++ är det bästa. Kolla äldre vitvaror och ljuskällor vad de har för energiförbrukning individuellt och uppgradera löpande, för att över tid sänka dina elkostnader

11. Undvik energislöseri

Mycket av den energi vi förbrukar hemma är relaterad till felaktiga användningsmönster och onödigt energislöseri. Till exempel att låta lamporna vara tända, sätta på värmen medans vi har svala kläder på oss eller köra halvtomma tvättmaskiner, är några av de åtgärder som gör våra individuella räkningar dyrare. Men det har även en enorm negativ påverkan på planeten. Överväg dina vanor i vardagen och vilka små ändringar du kan göra för att spara energi. 

Storleken på energiräkningen är utan tvekan ett orosmoment för alla hushåll. Med korrekt hantering av ditt förbruk kommer du att kunna sänka dina elkostnader anmärkningsvärt. Det är de små åtgärderna som kan resultera i stora besparingar. Och glöm inte, att spara energi hemma är inte bara är en fördel för din plånbok, utan bidrar också till att uppnå en mer hållbar miljö för alla.