Tillbaka

Uppvärmning av fritidshuset på vintern

Uppvärmning av fritidshuset
Om du hör till dem som har turen att ha ett fritidshus, då njuter du säkert av många fina stunder på landet varje år, när påsk- och sommarlov rensar kalendern från vardagsrutiner och livets ekorrhjul. När hösten kommer, när solen tappar sin kraft på dagarna, är du kanske också en av dem som stänger ner helt för vintern? Då är du en av många. Det behöver dock inte vara svårt eller dyrt att hålla värmen under jul- och vintersemestern. Det handlar bara om att välja rätt värmelösning.

Olika lösningar för uppvärmning av fritidshuset

Det finns flera olika lösningar för uppvärmning av fritidshuset, såsom elradiatorer, värmepumpar, solceller och – självklart – den klassiska braskaminen eller öppna spisen, som nästan är en oumbärlig del av inredningen i ett fritidshus. I nedanstående kommer vi dock fokusera på en annan uppvärmningskälla, nämligen flaskgasol.

 

Gasol för uppvärmning av fritidshus

Det svenska vädret kan vara omväxlande, en kylig dag är det skönt att kunna ansluta en pålitlig värmekälla, som snabbt och effektivt sprider värme i ett område eller rum. Det gäller sommar som vinter. Därför passar flaskgasol perfekt till fritidshuset. Lösningen är inte bara väldigt bekväm utan också miljövänligare och ekonomisk förnuftig och miljövänligare. Det vill säga gasol på flaska är ett alternativ som ger dig en energisnål uppvärmning.

 • Flexibilitet
  Du är snabbt i gång: Det enda du behöver är en gasolflaska, en gasolregulator och en gasolvärmare/gasolugn. De flesta byggvaruhus har dessa varor i lager. Under sommarmånaderna, när uppvärmningsbehovet inte är så akut, kan du i stället använda gasolflaskan till grillen, terrassvärmaren eller ogräsbrännaren.
 • Installation
  Du är inte bunden till en fast installation. Tvärtemot: Du behöver inte hantera komplicerade rörinstallationer eller större ombyggnader och är fri att flytta din gasolvärmare/gasolugn runt i ditt fritidshus efter behov. Om din gasolvärmare har hjul, kan du helt enkelt låta den följa dig runt i de rummen där du är. Det gäller bara att komma ihåg att vädra regelbundet, eftersom uppvärmning med gasol skapar en del kondens.
 • Energieffektivitet
  Moderna gasolvärmare är designade för att vara energieffektiva och är därför också en relativt billig energikälla, som inte kommer spräcka din budget. Du kan alltså både spara pengar och energi till ditt fritidshus genom att välja flaskgasol för uppvärmning.
 • Säkerhet
  Du behöver inte fundera på säkerheten för den är hög: Moderna gasolugnar för inomhusbruk är utrustade med en säkring som stänger av gasolanslutningen om flamman skulle slockna och du kan därför låta värmen spridas utan oro. Du kan använda en gasolugn i alla typer av rum och den behöver ingen ventilation för avgaser utan man måste som sagt vara uppmärksam på att vädra regelbundet.
 • Miljö
  Moderna gasolugnar släpper ut mindre CO2, svavel och andra skadliga partiklar än kaminer med andra fossila bränslen (ex fotogenkaminer). Gasol bildar i stort sett inget sot vid förbränning – i motsats till exempelvis ved och träbriketter i den öppna spisen.

Det är alltså många bra anledningar till att värma upp fritidshuset med gasol i perioder när du gärna vill vara där oavsett årstid, men det är självklart också några saker som du ska veta och vara uppmärksam på med hänsyn till användning av flaskgasol och förvaring av flaskorna.

 

Förvaring av gasolflaskor

I allmänhet är det ett antal saker som du ska vara uppmärksam på när du förvarar gasolflaskor hemma:

 • Du får förvara maximalt 60 liter vilket motsvarar 2 x 11 kg flaska (= 2 x 27 liter) varav 1 flaska är inkopplad och 1 flaska är i reserv och har plastplombering på.
 • Rummet där flaskorna förvaras ska som minst ha en dörr eller ett fönster som öppnas direkt ut i det fria.
 • Förvara dina gasolflaskor stående och aldrig i källaren eller på vinden.
 • Gasolflaskor är mycket hållbara så du kan enkelt förvara dem utomhus i både sol, regn och snö.

Bästa uppvärmningen av fritidshus?

Som sagt så finns det flera olika lösningar att välja mellan för uppvärmning av fritidshuset. Som med allt annat handlar det inte bara om den individuella lösningen, men även om behov, användning och krav. Är det charmigt och gammalt, men också otätt fritidshus, eller är de relativt nybyggt och välisolerat? Hur ofta används huset? Hur ofta önskar du att det används? Det hela avgör vilken värmelösning du ska välja.

Flaskgasol till uppvärmning av fritidshus om vintern är en mycket enkel och relevant möjlighet för dig som bara vill värma upp när du själv är i huset och som stänger av vattentillförseln och dränerar rörsystemet, innan du vrider på nyckeln i låset och säger farväl. Behöver du däremot hålla fritidshuset frostfritt under vinterperioden fungerar inte flaskgasol. Oavsett dina behov, bör ingenting hindra dig från att njuta av alla fyra årstiderna i ditt fritidshus.

Kan du se möjligheterna med att använda flaskgasol i ditt fritidshus, och kanske inte bara till uppvärmning. Det kan också användas till grillen, terrassvärmaren och ogräsbrännaren. Var vänlig och läs mer om våra många olika flasktyper och vilken som passar dig bäst och få också råd om hur du säkert och enkelt använder flaskgasol.